Επιστροφή στην αρχική σελίδα
   
 
Πεζοπορικές διαδρομές στη φύση


Οι φυσιολάτρες και οι ορειβάτες έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν πολλές διαδρομές πεζοπορίας στην Ζήρεια. Μπορούν να κατακτήσουν τις κορυφές της Ζήρειας, να μαγευτούν από την κοιλάδα της Φλαμπουρίτσας, να συναντήσουν σπάνια είδη του ζωικού βασιλείου, να περπατήσουν δίπλα σε σπάνια ορεινή βλάστηση & άφθονα νερά.

Τα μη χαρακτηρισμένα μονοπάτια, σε αντίθεση με τα χαρακτηρισμένα από τους τοπικούς δήμους, θέλουν προσοχή για τους άπειρους ορειβάτες καθώς εκτός από ομορφιές κρύβουν και κινδύνους. Από τα περισσότερα χωριά της Ζήρειας ξεκινάνε γραφικά μονοπάτια, χαρακτηρισμένα ή μη, με πολύ όμορφες διαδρομές. Υπάρχουν μονοπάτια από τα χωριά της Στυμφαλίας που οδηγούν στη Μικρή Ζήρεια και μονοπάτια από τη Γκούρα που οδηγούν στην Κορυφή. Ακόμη σημαντικά μονοπάτια έχει η περιοχή της Καστανιάς (από Καρτέρι, Λαύκα κ.α.) και η περιοχή του Φενεού. Το δίκτυο είναι πυκνό και πολλά μονοπάτια διακλαδίζονται με νέα μονοπάτια ώστε να σας προσφέρουν ατελείωτες ώρες χαλάρωσης και εξερεύνησης περπατώντας τα. Οι φιλόξενοι κάτοικοι της Ζήρειας ευχαρίστως θα σας δώσουν εξηγήσεις για αυτές τις διαδρομές και θα σας προφυλάξουν από κινδύνους.

Τρίκαλα - Οροπέδιο Ζήρειας

Μοναστήρι Aγίου Βλασίου-Κλεισούρα
Ήταν το κύριο μονοπάτι από τα Τρίκαλα προς το οροπέδιο της Ζήρειας για τους κτηνοτρόφους, τους κατοίκους και τους καλοκαιρινούς επισκέπτες. Ξεκινάει 100 μέτρα μετά το μοναστήρι και περνώντας μέσα από το δάσος των κωνοφόρων ανεβαίνει στο οροπέδιο της Ζήρειας.

Βαρνεβό-Φλαμπουρίτσα
Είναι το μονοπάτι που πραγματικά αποκαλύπτει τη βιοποικιλότητα της αυτοφυούς χλωρίδας και τη μαγεία του βιοτόπου της κοιλάδας της Φλαμπουρίτσας, διασχίζοντας την σε πολύ βατή διαδρομή μέχρι τα λιβάδια των πηγών του Σύθα. Το μονοπάτι ξεκινάει από το 6ο χλμ. του δρόμου Τρικάλων Ζήρειας, από το σημείο που βρίσκεται ξύλινο κιόσκι και κατηφορίζει στη χαράδρα της Φλαμπουρίτσας. Η διαδρομή καταρχήν ξετυλίγεται στη σκιά δάσους κωνοφόρων, μαύρης πεύκης και ελάτης. Συνεχίζοντας το μονοπάτι προς την κοίτη του ποταμού θα έχετε την ευκαιρία τους τελευταίους ανοιξιάτικους μήνες και στις αρχές του καλοκαιριού να απολαύσετε πολλά είδη άγριες ορχιδέες και άλλα σπάνια ενδημικά. Με διαφορετικά γεωμετρικά σήματα ορίζονται οι δύο επιλογές διαδρομών: αυτή που οδηγώντας παράλληλα στο ρέμα διασχίζει τη Φλαμπουρίτσα καταλήγοντας στα λιβάδια των πηγών του Σύθα και αυτή που ανηφορίζοντας οδηγεί στο οροπέδιο, κοντά στο πρώτο καταφύγιο του ΕΟΣ.

Βαρνεβό-κορυφογραμμή-σπήλαιο Ερμή-Πουλιού όχτος
Είναι ένα μονοπάτι ομαλό, εξαιρετικής θέας. Ανατολικά φαίνονται οι πλαγιές και οι γκρεμοί της Φλαμπουρίτσας και, στο βάθος βόρεια οι αμπελόφυτες πλαγιές μέχρι τη θάλασσα.
Ξεκινάει από τη θέση «Βαρνεβό» και συνεχίζει κατά μήκος της κορυφογραμμής μέχρι το οροπέδιο. Στα 1550μ., από το επίπεδο δηλ. του οροπεδίου, ένα λίγο απότομο, αλλά καλογραμμένο μονοπάτι ανεβαίνει από την πλαγιά με τα αιωνόβια άτομα μαύρης πεύκης. Αφήνει στα δεξιά του τις στάνες του Βοϊδίλα και την εγκατάσταση του Χιονοδρομικού και ακολουθεί την κορυφογραμμή προς το μυθικό Σπήλαιο του Ερμή. Για να βρείτε το Σπήλαιο δεν πρέπει να χάσετε το μονοπάτι που έχει διανοιχτεί και κατηφορίζει στη δυτική πλαγιά της Φλαμπουρίτσας, διότι το Σπήλαιο δεν είναι ορατό μέχρι την είσοδό του. Από το μικρό πλάτωμα στην είσοδό του η θέα είναι μοναδική σε όλη τη χαράδρα μέχρι τη θάλασσα. Για να κατεβείτε στο βάθος του χρειάζεστε ορειβατικό υλικό και οδηγό. Όμως προχωρώντας 50 μ. στο εσωτερικό του, με ένα δυνατό φακό μπορείτε να απολαύσετε τους υπέροχους σταλακτίτες της πρώτης αίθουσας και το σπάνιο σπηλαιόγαλα.
Πάνω από τη θέση «Πουλιού όχτος» το μονοπάτι διακλαδίζεται. Ο ένας κλάδος κατεβαίνει απότομα στο εσωτερικό της κοιλάδας της Φλαμπουρίτσας για να συναντήσει το μονοπάτι που τη διασχίζει και που πέρα από αυτό το σημείο ανοίγει στα λιβάδια των πηγών. Ο άλλος κλάδος ανηφορίζει για να συναντήσει το επόμενο μονοπάτι της κορυφής στα 1950μ.

Οροπέδιο-Β΄ Καταφύγιο-Σημείο
Αυτή είναι η κλασσική ανάβαση για την κορυφή της Μεγάλης Ζήρειας. Από τις στάνες των τσοπάνων στο οροπέδιο, συγκεκριμένα από τους πρόποδες του βουνού, όπου πηγαίνει ο χωματόδρομος το δεύτερο καταφύγιο απέχει 15 λεπτά. Από εκεί το μονοπάτι ακολουθεί τη μεγάλη ρεματιά στο υψόμετρο της αλπικής ζώνης. (Συνεχίζοντας η διαδρομή στρέφεται δυτικά αφήνοντας αριστερά τα ορεινά λιβάδια μέχρι το κολωνάκι της διαρκώς ανεμοδαρμένης κορυφής, στα 2374μ. Η θέα από εκεί είναι χωρίς όρια. Σε μέρες με διαύγεια θα δείτε τον Κορινθιακό, το Λουτράκι, το Ηραίο, τις κορυφές του Παρνασσού και τις Αλκυονίδες νήσους και πέρα από τον Ισθμό το Σαρωνικό κόλπο. Στα νότια φαίνονται οι κορυφές του Μαίναλου και ανατολικά μπορεί να διακρίνετε ακόμα και τον Αργολικό κόλπο. Πιο κοντά γυαλίζει στο φως του ήλιου η λίμνη Δόξα στο Φενεό και στο βάθος ο Χελμός. Βόρεια της κορυφής με το κολωνάκι και περπατώντας 200μ. θα φτάσετε στη 2η ψηλότερη κορφή της Ζήρειας, από όπου έχετε θέα προς το οροπέδιο και το Α΄ Καταφύγιο.

Ιερά Μονή Παναγίας-Κεφαλάρι
Σε όσους αρέσουν οι διαδρομές δίπλα σε ρεματιές και νερά, αυτή είναι ιδανική. Αποτελεί τμήμα ενός παλιού μονοπατιού που συνδέει τα Τρίκαλα με το Φενεό. Περνώντας μπροστά από το παλιό σχολείο (τώρα καφέ «Αλφαβητάρι») της Μεσαίας Συνοικίας Τρικάλων κοινοτικός δρόμος οδηγεί στην Ιερά Μονή Παναγίας του 16ου αι. Η διαδρομή αρχικά ακολουθεί δασικό δρόμο για 300μ. και στη συνέχεια διασχίζει το μικρό ρέμα και ανηφορίζει μέχρι να συναντήσει το μεγάλο. Από εδώ εκτείνεται παράλληλα στο ρέμα σε παλιό δασικό δρόμο, που δε χρησιμοποιείται πια μέχρι το Κεφαλάρι. Εκεί υπάρχουν άφθονα νερά, ρυάκια και πηγές.

Κεφαλάρι-Λίμνη Δασίου
Η διαδρομή ακολουθεί το δασικό δρόμο Μεσαίων Τρικάλων - λίμνης Δασίου- οροπεδίου και εξελίσσεται σε ανοικτό δασωμένο ρέμα. Εκατέρωθεν του αμαξιτού δρόμου υπάρχει πυκνό δάσος κωνωφόρων που γεμίζει με τους πρώτους κρόκους την άνοιξη και από πολύχρωμα μανιτάρια το φθινόπωρο. Χρησιμοποιείται ιδιαίτερα το χειμώνα που τα χιόνια συνήθως αποκλείουν την οδική πρόσβαση στη λίμνη Δασίου. Τότε αν είσαστε τυχεροί μπορείτε να βρείτε τη λίμνη παγωμένη και να περπατήσετε πάνω της.

Κεφαλάρι – Λίμνη Δασίου –Ζαχαριάς – Κλεφτάκι
Η διαδρομή αυτή αρχίζει από το βορειοανατολικό τμήμα της λίμνης δίπλα στο δασικό δρόμο Μ. Τρίκαλα – λίμνη Δασίου – Γκούρα. Ακολουθεί τη βόρεια όχθη και στη συνέχεια ανηφορίζει βόρεια προς τη ράχη. Από εκεί διακλαδίζεται προς το Κλεφτάκι και αριστερά προς το Ζαχαριά. Η θέα από την κορυφογραμμή που συνήθως την άνοιξη είναι γεμάτη από τα λιλιπούτεια γαλάζια ανθάκια του «μη με λησμόνει» είναι πανοραμική προς το πυκνότατο δάσος της Καρυάς με τον ορεινό όγκο των κορφών της Ζήριας στα νότια. Απέναντί σας απλώνεται το δάσος του Σαραντάπηχου και οι κορφές του Μαυρυόρους.

Φλαμπουρίτσα – Μάρκου Λάκκα – Αγία Τριάδα, Μάρκασι
Μια διαδρομή η οποία θα σηματοδοτηθεί άμεσα είναι αυτή που οδηγεί στην απέναντι πλευρά της Φλαμπουρίτσας και ανεβαίνοντας από του Μάρκου τη Λάκκα και διασχίζοντας απότομες σάρες της ανατολικής πλαγιάς καταλήγει στο ξωκλήσσι της Αγ. Τριάδας πέρα από το χωριό Μάννα ή Μάρκασι. Από το Βαρνεβό ακολουθείτε το κλασικό μονοπάτι για να μπείτε στην χαράδρα και μόλις φτάνετε στην κοίτη του ποταμού, περνάτε απέναντι και συνεχίζετε προς Μάρκου Λάκκα. Η θέση Μάρκου Λάκκα έχει εξαιρετική θέα που φτάνει μέχρι τη θάλασσα και το καλοκαίρι πανέμορφα κατακίτρινα Ranunculus sp.. Ανηφορίζοντας θα περάσετε δύσκολες σάρες, στις οποίες ο Δήμος τοποθετεί ξύλινο πέρασμα με συρματόσχοινο, τις οποίες όμως παλιότερα οι κάτοικοι του χωριού έπρεπε να διασχίσουν για να φτάσουν στα νεροπρίονα.
Κοντά στον τελικό σας προορισμό στην Αγία Τριάδα, υπάρχουν πηγές με καθαρότατο νερό, οι κορίτες. Από εκεί ο χωματόδρομος οδηγεί αριστερά (βόρεια) προς το Μάρκασι και δεξιά (νότια) προς τα Ισώματα.

¶νω Τρίκαλα – Περδικούλα
Είναι διαδρομή σε κορυφογραμμή στο οροπέδιο της Ζήρειας, η οποία θα σας ανταμείψει με τη θέα από την κορυφή Περδικούλα προς τις κορυφές της Ζήρειας, το Μαυρυόρος και τη θάλασσα βόρεια. Για να φτάσετε σε αυτό το μονοπάτι θα ακολουθήσετε το δρόμο Τρικάλων –οροπέδιο και μετά το διάσελο, στην ευθεία προς το οροπέδιο, στα δεξιά σας θα συναντήσετε το μονοπάτι που μέσα από τους δασωμένους λόφους και τα υγρά λουλουδιασμένα λιβάδια οδηγεί στην κορυφή Περδικούλα που δεσπόζει της περιοχής.

Κλεφτάκι – Μπούτσι - Διασταύρωση δρόμου λίμνης – Κλεφτάκι
Από την κορυφογραμμή Κλεφτάκι στη λοφοσειρά που δεσπόζει δυτικά της λίμνης Δασίου αρχίζει κατηφορικό μονοπάτι σε πυκνό δάσος με κατεύθυνση δυτική προς Καρυά. Στη θέση Μπούτσι υπάρχουν πλούσιες πηγές που τροφοδοτούν με νερό το Ξυλόκαστρο. Το μονοπάτι επιστρέφει από άλλη διαδρομή, ανηφορική, και αφού συναντηθεί με το δρόμο της λίμνης Δασίου επιστρέφει στο Κλεφτάκι.

Καρυά

¶γιος Νικόλαος Καρυάς – Ρέμα Όλβιου – ¶γιος Νικόλαος Καρυάς
Από το προεπαναστατικό ξωκλήσι του Α. Νικολάου, της εποχής που στο χωριό ανθούσε η κτηνοτροφία, ξεκινάει ειδυλλιακή διαδρομή σε απάτητη μέχρι πρόσφατα περιοχή προς το ρέμα του Όλβιου (αρχαιοελληνική λέξη: που φέρνει την ευτυχία) ποταμού, γνωστού ήδη από τον Παυσανία, που έχει εκεί τις πηγές του και εκβάλλει στο Φενεό.

Καρυά – Γέρος
Είναι μια διαδρομή σε ήμερο δάσος, πλούσιο σε μανιτάρια, ανοιχτό και φωτεινό από το χωριό Καρυά προς το Γέρο που είναι η υψηλότερη θέση της απόστασης Τρίκαλα-Καρυά.

Μάρκασι

Από το Μάρκασι μπορείτε να ακολουθήσετε μια πεζοπορική διαδρομή προς τις κορυφές της Μ. Ζήρειας, την οποία έχει αναλάβει ο Δήμος Ξυλοκάστρου να σηματοδοτήσει. Για να φτάσετε σε αυτήν τη πεζοπορική διαδρομή θα ξεκινήσετε με αυτοκίνητο από το χωριό Μάννα (Μάρκασι). Στην έξοδο του χωριού αξίζει να κάνετε μια στάση στην πηγή Γκούρα, όπου άφθονο πεντακάθαρο νερό βγαίνει μέσα από σπηλιά στο βράχο, σχηματίζει ρεματιά με λεύκες και λίγο πιο κάτω καταλήγει σε καταρράκτη 40μ.. Λίγο πριν τροφοδοτεί τη νεροτριβή, όπου και σήμερα πλένουν χαλιά και κουβέρτες, σε θέση όπου παλιότερα υπήρχε νερόμυλος. Συνεχίζοντας στο χωματόδρομο θα περάσετε από την πηγή κορύτες. Μετά τη βρύση κοντά στην Αγία Τριάδα, όπου το δάσος κάηκε στην τελευταία μεγάλη πυρκαγιά, η διαδρομή συνεχίζει μέσα σε ελατοδάσος μέχρι τα υψίπεδα «Ισιώματα», όπου ακόμα υπάρχουν στάνες.
Από τα «Ισιώματα» ξεκινάει φαρδύ αρχικά, παλιό μονοπάτι προς την κορυφή της Μ. Ζήρειας. Ακολουθώντας την κορυφογραμμή θα ανεβείτε τις γεμάτες με τσάι του βουνού πλαγιές της Μ. Ζήρειας. Aνεβοκατεβαίνοντας σε ορεινά λιβάδια ανάμεσα στις μικρότερες κορυφές θα φτάσετε στην υψηλότερη. Από εκεί η θέα προς τους κάμπους της Στυμφαλίας και του Φενεού και τις γύρω κορυφές της Πελοποννήσου είναι μοναδική. Επιστρέφοντας μπορείτε να παρακάμψετε προς τα αριστερά και να κατευθυνθείτε μέσα στην κοιλάδα της Φλαμπουρίτσας προς τις πηγές του Σύθα.
Εκτός αυτής, πολύ ενδιαφέρουσες και όμορφες διαδρομές μπορείτε να κάνετε στο χωριό Μάρκασι. Στο πάνω μέρος του χωριού ξεκινάει χωματόδρομος που οδηγεί περνώντας από την πηγή Τουρλέντι με το αιωνόβιο πλατάνι στο ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία, από τους πιο όμορφους ορεινούς εξώστες. Από το πλάτωμα πάνω από την πηγή Τουρλέντι ξεκινάει μονοπάτι που διασχίζει και ανηφορίζει μέσα στο πυκνό ελατοδάσος με τις φωλιές των αλεπούδων, που απλώνεται ακριβώς πάνω από τα τελευταία σπίτια του χωριού. Λίγο βορειότερα από το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία μεσαιωνικό μονοπάτι λιθόστρωτο κατεβαίνει προς τη νεροτριβή και την πηγή «Γκούρα». ¶λλο τμήμα αυτού του μονοπατιού μπορείτε να συναντήσετε στην πλαγιά λίγο πριν το ξωκλήσι.

Στυμφαλία

Ένα ενδιαφέρον και όμορφα διαμορφωμένο μονοπάτι είναι αυτό που ξεκινώντας από το δρόμο Στυμφαλίας Καστανιάς, στο υψηλότερο σημείο πάνω από τη λίμνη, και περνώντας μέσα από θαμνότοπο με πουρνάρια καταλήγει στη θέση του μυκηναϊκού κάστρου, από όπου η θέα στη λίμνη και στον αρχαιολογικό χώρο της Στυμφάλου είναι μοναδική. Από αυτό το σημείο μπορεί να γίνει και παρατήρηση πουλιών. Κάθε χρόνο τον Οκτώβριο διοργανώνονται τέτοιες περιβαλλοντικές γιορτές. Μπορείτε από εκεί με εύκολο μονοπατάκι να κατεβείτε στη λίμνη και στον αρχαιολογικό χώρο. Το μονοπάτι αυτό, καλοχαραγμένο, με ξύλινο κιγκλίδωμα συνεχίζει από την άλλη πλευρά του δρόμου πάνω στο λόφο με πανοραμική θέα της λίμνης. Επίσης περιβαλλοντικά μονοπάτια δεξιά και αριστερά κυκλώνουν τη λίμνη.

Στην περιοχή υπάρχουν πολλά άλλα μονοπάτια, που παρόλο που κάποια δεν είναι συστηματικά σηματοδοτημένα, είναι εμφανή και κυρίως ακολουθούν πανέμορφες διαδρομές μέσα από ελατοδάση ή ρεματιές με νερά. Από τις πηγές του χωριού Κυλλήνη με μονοπάτι μέσα από εντυπωσιακή παρυδάτια διαδρομή που συνεχίζει σε ελατοδάσος μπορείτε να ανεβείτε στις πλαγιές του ομώνυμου βουνού. Σε απόσταση 20 λεπτών με τα πόδια από το χωριό Καλλιάνοι, μέσα από χαρακτηριστικό τοπίο με πουρνάρια, γκορτσιές και μπερκιές, χωμένο μέσα σε μια χαράδρα βρίσκεται το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής, χτισμένο στις αρχές του περασμένου αιώνα. Από τα Κιόνια ξεκινάει το λεγόμενο μονοπάτι του Παυσανία περνάει από τη Δροσοπηγή, συνεχίζει βόρεια από το Καρτέρι και καταλήγει στην Καστανιά. Έχει εξαιρετική θέα προς τη λίμνη και τις κορυφές του Ολίγυρτου που καθρεφτίζονται σε αυτήν. Πολύ κοντά στο χωριό Καρτέρι, σε ενάμισι χιλιόμετρο περίπου, μπορείτε να περπατήσετε στη μεγάλη πυκνόφυτη ρεματιά, τη γεμάτη πηγές. Υπάρχουν δύο μονοπάτια που μπορείτε να ακολουθήσετε, ένα σε κάθε πλαγιά της και να ανηφορίσετε μέχρι τη Ζήρεια. Από το βόρειο μέρος της Λαύκας ξεκινάει ένα μονοπάτι μέσα στο ελατοδάσος, που οδηγεί στο ξωκλήσι της Αγια Σωτήρος, με ωραίο προαύλιο χώρο και πηγή.

Φενεός

Από τη Γκούρα μπορείτε να περπατήσετε στη διαδρομή που έκαναν από παλιά το Μάη οι τσοπάνηδες για να ανεβάσουν τα κοπάδια τους στην Κυλλήνη. Πρώτη στάση ήταν το ξωκλήσι του Αι Νικόλα όπου γινόταν το Μάιο γλέντι με φαγοπότι και χορό.

Από τη λίμνη Δόξα μονοπάτι οδηγεί στο εκκλησάκι … και συνεχίζει για την κορυφή Ντουρντουβάνα. Αυτή τη διαδρομή μέσα στη δροσιά του δάσους αξίζει να την κάνετε για την εκπληκτική θέα της λίμνης καθώς ανεβαίνετε.

Από το Φενεό υπάρχει μονοπάτι που οδηγεί σε 10΄ στον Α. Γεώργιο του Κάμπου (πιθανόν του 1760), κάτω από τον ίσκιο πελώριου πλάτανου με περίμετρο κορμού 8,5 μ..

 
Ποίηση από τον Τρικαλίτη ποιητή Τάκη Μιχόπουλο
Πληροφορίες για την ανατολική Κορινθία (Κόρινθος, Κιάτο, Νεμέα, Λουτράκι, Βραχάτι κ.α.)